Publicerad den

Fotografiets historia

Fotografiet är något som många tar för givet idag. Men för att kameran skulle bli en vanlig ägodel så krävdes en hel del forskning och experiment. Därför kommer du i den här delen få en kort genomgång om fotografiets historia och även kamerans.

Den första kameran

Vi har länge avbildat vår verklighet genom att porträttera den på olika sätt. Det är allt från grottmålningar till Instagrambilder. Fotografiets historia börjar redan på 1000-talet och det var då man lade grunden för vad som senare skulle bli en kamera. På 1000-talet utvecklade man vad som liknar en kamera, vilket var camera obscura som användes för att underlätta när man skulle teckna.

Det här var en metod som utvecklades ytterligare på 1500-talet. Men det dröjde ytterligare en tid innan de kunde få bilden att stanna.

Det första fotografiet

Det första fotografiet togs år 1826 av Joseph Nicéphore Niépce och fotot föreställer utsikten från hans hem i Frankrike. Första bevarade fotot kunde tas efter många års forskning och det tack vare att Niépce samarbetade med en annan uppfinnare som hette Louis Jacques Mandé Daguerre. Metoden de tog fram kallas för daguerremetoden. Daguerremetoden är en fotograferingsprocess där fotografiet fastnar på en blandning av kvicksilver och silver.

Att framkalla bilder med dessa farliga kemikalier var något man gjorde väldigt länge. Det dröjde omkring 40 år innan man utvecklade mer hälsosamma metoder. På 1870-talet bytte man ut kvicksilverblandningen mot gelatin.

När fotografiet kom var exponeringstiden lång. Det är därför människor ser så stela och sammanbitna ut när du kollar på bilder från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Men som tur är utvecklades tekniker för att göra exponeringstiden kortare.

Fram till början av 1900-talet var fotografiet svartvitt och personerna bakom det första färgfotot var ett par franska bröder med efternamnet Lumière. Metoden de utvecklade kallas för autochrome och de använde färgad stärkelse för att filtrera ljuset. På 1930-talet kom flera fotograferingsföretag som än idag är starkt förknippade med foto. Till exempel Kodak och Fuji.

I slutet på 1940-talet kom polaroidkameran där bilden kom ut efter ett par sekunder.

Nästa steg för fotografiets utveckling kom på 1990-talet och det var nu fotot blev digitalt. Även fast många fortsatte att använda analoga kameror för att dokumentera semestrar in på 00-talet så byttes den analoga kameran ut till den digitala.