Publicerad den

Om fotografering

Förr i världen var fotografering och resultatet av det något som var lyxigt. Det krävdes både tid, energi, pengar och särskilda tekniker som bara vissa hade kunskap kring för att ta fram ett enda foto.

Men med hjälp av dagens teknik kan vem som helst fotografera. Det krävs bara att du öppnar mobilens kamera för att du ska kunna ta bilder. Skillnaden mellan foton då och nu är att de idag är digitala och behöver inte vara särskilt uppstyrda eller fixade.

Kameror

Det enda som krävs för att du ska kunna ta ett foto är att du har en kamera. Det finns många varianter av kameror och de kommer i olika prisklasser. En del är mer avancerade än andra och en del är inbyggda i olika enheter.

Om du vill avancera ditt fotograferande ska du satsa på att köpa en systemkamera. En systemkamera har många olika inställningar du kan anpassa efter motivet du ska fotografera. Sedan kan du också byta ut kamerans objektiv utefter vad du ska fotografera. Det finns objektiv som passar bättre för porträttfotografering och det finns objektiv som passar dig som tycker om att fotografera stjärnhimlen.

Den vanligaste kameran idag är mobilkameran. För inte så länge sedan var mobilkameran något som användes för att dokumentera vardagen och var sällan något som publicerades i större sammanhang. Men idag har tekniken utvecklats rejält och du kan ta minst lika bra bilder med din mobilkamera som med en digitalkamera. Enda skillnaden är att systemkameran har fler inställningar.

Användningsområden

Du kan använda dina bilder till vad du vill. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte får använda andras bilder utan deras tillåtelse. Det finns gratis bildbanker där du kan ladda ner bilder gratis och använda i kommersiellt syfte.

De allra flesta använder kameran för att dokumentera sin vardag. Bilderna lagras på telefonen eller på ett minneskort. Men det är också vanligt att de publiceras. På sociala medier kan du publicera dina bilder och därmed visa upp dem på ett helt annat sätt än vad man kunde göra förr.

Om du är professionell fotograf kan dina bilder ha olika syften. De kan användas i kommersiellt syfte eller konstnärligt. Sedan kan också professionella fotografer fotografera för nöjes skull.