Publicerad den

Hobbyfotograf eller proffsfotograf?

Med teknikens framfart har de allra flesta tillgång till en kamera de bär med sig i fickan. Många använder mobilens kamera för att fotografera och därför kan mer eller mindre alla kalla sig för fotografer.

Hobbyfotograf

En hobbyfotograf är en person som fotograferar för nöjes skull och gör det inte i kommersiellt syfte. En hobbyfotograf kan fotografera för att dokumentera, till exempel vad de åt till middag eller fotografera för att fånga ögonblick. Till exempel när släkten samlas för att fira någon som fyllt år.

Men det finns även de som fotograferar med tanke och teknik bakom. De har ett intresse för fotografering och kan ha avancerade kameror. Många hobbyfotografer publicerar sina bilder online på sina sociala medier, till exempel Instagram. En del har som mål att kunna arbeta som fotograf och andra gör det bara för nöjes skull.

Det är vanligare att man är en hobbyfotograf än en professionell fotograf eftersom det är svårt att livnära sig som fotograf. Men det finns de som lyckas och kan försörja sig på sitt fotograferande.

Professionell fotograf

En proffsfotograf är en fotograf som får betalt för sitt arbete. En fotografs arbetsuppgifter kan variera. Det kan vara allt från att fotografera till att redigera bilderna och förbereda dem för publicering. Men det är också en del planering bakom och de behöver förbereda inför en fotografering. Till exempel göra iordning en studio och se till att ljuset är bra.

Du behöver inte ha någon utbildning för att bli fotograf. Men det kan vara användbart eftersom du på utbildningen får veta allt om tekniker, metoder och får göra praktiska övningar. Det finns flera utbildningar du kan gå för att få bra kunskaper, både på gymnasiet och på vuxenskola.