Publicerad den

Lyckas med Halloweenbilderna

När det är tid för Halloween är det roligt att ta bilder i skräckens anda. Det kan göras på flera olika sätt, beroende på bilderna syfte, modellernas ålder och vilka utseenden de valt att anamma. Spöken, monster, sjörövare eller vampyrer – det finns många olika ”lookar” för den som vill fira Halloween.

Som fotograf är det alltid bra att ha en del egen rekvisita. Det kan till exempel vara lämpligt om du ska göra ett reklamjobb inför Halloween långt innan högtiden egentligen ska firas. Du kan enkelt skaffa hem halloweenmasker av olika slag på nätet. Variera gärna stilarna, exempelvis motiv från kända skräckfilmer, ögonmasker, utomjordingar och olika monster och komplettera med peruker och teatersmink vid behov.

Tänk på ljuset

All fotografi handlar om rätt belysning, och när det kommer till Halloween är det vanligaste att arbeta med mörka miljöer. För dystra, effektfulla bilder kan du satsa på underexponerade foton, men också med spot belysning på vita ansikten eller ögon med skrämmande linser. Bilderna får gärna vara lite suddiga för extra skrämselfaktor. Ska du däremot fota barn i olika Halloweenkostymer och -masker blir det ofta gulligast med lätt överexponerade bilder.

För att lyckas med under- eller överexponeringen krävs att du kan justera slutartiden på din kamera. Enklare modeller har ofta enbart automatiska inställningar där ljuset kompenseras på olika sätt för att få bilden så jämn och korrekt som möjligt. För Halloween-fotograferingen vill du gå emot de ”reglerna” och i stället kunna justera själv hur mörk eller ljus bilden ska vara.