Publicerad den

Redigera dina foton

Att redigera eller retuschera dina fotografier är ett bra sätt att göra dem lite bättre. Oavsett om du har mobilbilder eller digitala bilder du laddat över till din dator kan du förbättra dem. I den här delen får du veta mer om redigering och retuschering.

Redigering

När du redigerar dina bilder bearbetar du bilderna med enkla justeringar. Några exempel på det är att du ändrar ljuset, kontrasten, färgmättnaden eller vitbalansen. Det här är något du kan göra i den app du använder när du visar dina bilder. Det finns även program på datorn du kan ladda ner för att redigera bilderna. När du redigerar ett fotografi ändrar du hela bilden.

Retuschering

En retuschering är en djupare form av redigering som är lite mer avancerad och innebär en del finlir. Det är till exempel vanligt att man tar bort en finne och gör huden slätare. När du retuscherar en bild kan du ta bort eller lägga till saker i bilden. Du kan till exempel redigera in ett sagoslott bakom en modell. För att retuschera en bild behöver du ha ett bildbehandlingsprogram, till exempel Photoshop. Men det finns även liknande appar.