Publicerad den

Tips för bättre porträttfotografering

I ett porträtt ska personen som fotograferas vara i fokus. Men hjälp av bakgrund, ljus och kläder går det att framhäva personen på ett bra sätt. Kläderna till porträttfotograferingen bör väljas med omsorg. Vilka kläder som är lämpliga att bära beror mycket på vad porträttfotot ska användas till. För ett avslappnat porträttfoto kan personen bära en t shirt med tryck för få rätt känsla i bilden.

Porträttet ska spegla personen ifråga

En t shirt med tryck passar perfekt att använda om den representerar personens personlighet på ett bra sätt. Kläder säger mycket om en person och för att kunna uttrycka den personliga stilen och vem personen är passar en t shirt med tryck väldigt bra. Om det är porträtt som ska tas till ett företag kan t shirt med tryck som representerar företaget vara en bra idé. Att alla har likandana t shirtar med tryck ger en bra helhet om porträtten sitter bredvid varandra. När det kommer till t shirt med tryck är det dock bra att inte välja allt för skrikiga mönster och färgstarka kulörer. Det som kan hända är att sådana plagg tar över bilden. Oavsett syfte med bilden är det viktigt att porträttet ger ett personligt intryck.

Bakgrunden är betydelsefull vid porträttfotografering

Valet av bakgrund på porträttet spelar en viktig roll. Med bakgrunden kan du förändra hela stämningen i bilden. Därför är det bra att välja bakgrund utifrån det sammanhanget som porträttet ska användas till. Bakgrunden på fotot ska framhäva personen på ett naturligt sätt. För att lyckas med det är en bakgrund som är balanserad med behagliga kontraster bästa valet. Det kan med fördel finnas olika detaljer och färger i bakgrunden men utan störande moment.

Välj bakgrund efter syftet med porträttet

För ett porträtt som ska användas på ett cv är en enfärgad och diskret vägg ett bra val. Att fotografera på ett närmare avstånd är bra att tänka på eftersom fokus ska vara på ansiktet. På ett sådant porträtt är det fördelaktigt om personen har ett tilltalande ansiktsuttryck för att känna kontakt med personen på bilden.

Ljussättningen är avgörande för porträttet

Rätt ljus är en förutsättning och direkt avgörande för att fotot ska bli bra. Ljussättning ska helst finnas både framför och bakom personen som fotograferas. Ljus bakom personen bidrar till att separera personen från bakgrunden. Utomhus kan du få till bra porträtt men det är svårare att få till ett tillfredställande ljus. Det är bra att undvika ett för skarpt solljus om fotograferingen sker utomhus.