Publicerad den

Skapa ett härligt sovrum med tapeter och fotovägg

Ditt sovrum är en plats som ska kännas lugn, trygg och harmonisk. Är så inte fallet idag kan det vara dags att göra något åt det. Här följer några tips på hur du förändrar ditt sovrum till en drömmarnas oas med hjälp av fina tapeter och vackra foton.

Fokus på lugn

Fundera lite. Hur vill du känna när du stiger in i ditt sovrum? Troligen vill du inte få allt för många intryck utan snarare mötas av lugn och harmoni. Hur ska du då kunna skapa en sådan känsla? Det börjar faktiskt med väggarna. Många målar sina väggar vita i hopp om att få till en lugn känsla. Problemet blir bara att ett kritvitt sovrum lätt blir ganska kallt och ljust, något som inte känns speciellt rogivande. Prova därför istället att titta på tapeter för sovrum som skapar en mysig och lugn känsla. Välj gärna en färg som lugnar, till exempel grönt eller blått. Det är också fint att välja en mönstrad tapet eftersom en sådan skapar en mer ombonad och mysig känsla. Just nu är tapeter som känns lite äldre och tar inspiration från sekelskiftet populära. Sådana tapeter med sina harmoniska mönster och färgskalor gör sig utmärkta i sovrum.

Våga tapetsera själv

Många tror att de måste anlita en tapetserare för att tapetsera om. Det behöver du faktiskt inte göra. Visst kan det vara lite trixigt att tapetsera, men med rätt redskap och en smula tålamod klarar de flesta jobbet själv. Tänk bara på att välja tapeter av god kvalitet eftersom de ofta är mycket enklare att sätta upp. Ha också god tid på dig när du ska tapetsera eftersom det kan vara ganska tidskrävande och något som absolut inte ska göras under stress. När din nya tapet väl är på plats kommer du att känna dig otroligt tillfreds och nöjd med dig själv.

Smycka väggarna med fotokonst

När tapeten sitter uppe är det dags att smycka väggarna med fotokonst. Välj motiv som du blir glad av att titta på. De får också gärna ge dig ett lugn, snarare än att göra så att du känner dig uppiggad. En fin idé kan vara att välja egentagna foton du gillar och redigera dem så att de passar känslan i ditt sovrum. Har du valt en mönstrad tapet kan det vara väldigt fint med svartvita foton som kontrast. På så sätt tar inte fotona alltför mycket fokus från tapeten.

Fyll på med textilier

När rummet står redo med tapeterna på plats är det dag att fylla på med mysiga textiler. Satsa på mjuka mattor, mysiga kuddar och snygga sängkläder i samma färgskala. Ta gärna upp någon nyans i tapeten och låt den gå igen i textilerna. Det är ett smart inredningsknep för att enkelt skapa en enhetlig och lugn känsla. Låt också gärna några växter flytta in i sovrummet. Växter med gröna blad har förmågan att skapa ett bra inomhusklimat i sovrummet eftersom de faktiskt renar luften. De är dessutom vackra att titta på.