Publicerad den

Att fotografera porträtt

När du ska fotografera porträtt är det viktigt att personen som fotograferas är 100 % i fokus och att hans eller hennes personlighet speglas i bilden. Porträttfotografering definieras just som konsten att fotografera på ett sätt som lyfter fram den avbildades uttryck och karaktärsdrag, följande tre tips kan vara bra att ha i åtanke för en lyckad porträttfotografering:

  • Tänk på att bakgrunden bör framhäva den som fotograferas och ge ”den rätta” stämningen.
  • Ägna en stund åt ljussättningen både bakom och framför personen som ska porträtteras.
  • Vad personen ifråga har för kläder på sig är väldigt viktigt för att få fram personligheten.

Rätt bakgrund för att få fram önskad stämning i bilden

Välj alltid en bakgrund som matchar sammanhanget och syftet med porträttfotograferingen. Om du sedan väljer att framkalla bilder på fotopapper är det lätt att se hur mycket bakgrunden ger stämning till bilden samt framhäver den som avbildats.

Bra ljussättning för bra porträttfotografier

Oavsett om du endast har digitala foton eller tänker framkalla bilder på fotopapper är ljussättningen A och O för att porträttbilden ska bli bra. Att ha ljus bakom den som fotograferas är viktigt för att inte personen ifråga ska smälta in i bakgrunden för mycket. Fotografera helst inomhus för att få den optimala ljussättningen.

Klädvalet ska spegla personligheten hos den som fotograferas

Personligheten hos den som fotograferas framhävs bäst med rätt klädval. Slarva aldrig med detta, ta din tid att välja rätt kläder inför en porträttfotografering. Tänk igenom syftet med porträttfotot och försök i möjligaste mån få fram ett personligt intryck på bilden.

Varför framkalla sina digitala foton och porträtt på papper?

Digitala bilder i all ära, men är det inte extra härligt att titta på pappersbilder i ett fotoalbum? Du kan få färgkort likväl som svartvita foton i olika storlekar och på riktigt bra fotopapper, precis som förr i tiden. Färgerna på dina foton blir ljusäkta och briljanta samt får en oslagbar lyster, och motivet får en riktigt knivskarp skärpa. Om du beställer pappersfoton från myFUJIFILM får du tack vare det högkvalitativa fotopappret (FujiFilm Crystal Archive) foton som håller så länge du lever.

Fotografering