Publicerad den

Lär ut fotografering med film

Att fotografera är en populär hobby som många vill ägna sig åt, men det kan vara svårt att komma igång. Fotografering med systemkamera är annorlunda än att ta foton med mobilen, då användaren behöver lära sig fler inställningar för att kunna få ut det mesta av kameran. Med film som medium är det enklare att lära ut fotografering.

Hos Explainer kan du få en bra företagsfilm som tydligt visar hur fotograferingen går till. Du kan välja mellan illustrationer eller live-action och med din företagsfilm visa olika situationer som kan uppkomma. I kameran behöver grundinställningar göras, vilket är lättare att förmedla med en företagsfilm än via text.

Förmedla fotograferingens grunder

För att lära sig fotografering brukar många gå kurser, vilket går att göra både genom fysiska träffar och på nätet. Här går det att lära sig mer om hur systemkameran fungerar, och hur alla inställningar görs på bästa sätt. Kurser finns på flera olika nivåer, där alla kan få ut något av kurserna. Detta oavsett om de är nybörjare, proffs eller enbart vill syssla med det som hobby.

Visa upp dina fotokurser

Med hjälp av en bra företagsfilm kan du visa upp dina nätkurser inom fotografering. En företagsfilm plockar ut själva essensen av vad du vill kommunicera och visar upp det på ett lättfattligt sätt. Du kanske vill ta ut de bästa delarna av dina fotograferingskurser och visa upp dem för presumtiva kunder. I filmformatet kan du förenkla och koka ner din kommunikation, och anpassa alla detaljer så att varje element i filmen kommunicerar det rätta budskapet.

Uppmana till lärande

I en nätkurs kan en blivande fotograf lära sig mycket nytt och användbart. Hit hör modet att våga prova nytt, som att testa olika ljus och vinklar. Detta kan skapa helt nya uttryck, och andra proportioner än de vanliga. Att bara använda samma vinkel och uttryck hela tiden ger väldigt statiska bilder. Eleverna bör också uppmuntras till att fotografera växter och blommor, som porträtt av människor. De elever som hela tiden vågar prova nya tekniker och som förkovrar sig även utanför kursen har större chans att växa inom sitt gebit.

Ljusets betydelse för fotografiet

En fotograferingskurs bör förstås inkludera hur viktigt ljuset är för fotografiet. Här kan eleven prova på olika ljussättningar, som att sätta upp en trepunktsbelysning med ett huvudljus, upplättningsljus och ett bakljus. Huvudljuset är den starkaste ljuskällan och ger mest ljus till motivet. Om tre likadana lampor används kan huvudljuset sättas på 100 % styrka. Fotografen placerar med fördel huvudljuset till vänster om kameran, och med en softbox med raster och enkelt diffusor ovanpå lampan. Upplättningsljuset sitter till höger om kameran, och har som uppgift att fylla i de hårda skuggor som skapats av huvudljuset. Framför upplättningsljuset kan du placera ett transparent paraply som skapar en bred spridning. Slutligen lägger fotografen till ett bakljus som ska sättas snett bakom det fotograferade motivet. Detta ljus ligger också till höger, sett från kamerans håll. Bakljuset bör monteras lite högre så att det kan lysa snett nedåt på motivet.